Fórum QNAPclub.cz
Česká komunita - QNAP NAS

Pomoc s vyberem NASu

Máte zájem o naše QNAP produkty? Ptejte se a my vám odpovíme dříve, než si výrobek zakoupíte.
+ tipy QNAP NAS produktů, které jsou na českém trhu k zakoupení s nějakým dárkem
+ výpis vybraných dotazů z ticketového systému QNAP
Igoreso
Příspěvky: 7
Registrován: 19 lis 2018, 19:27
Kontaktovat uživatele:

Pomoc s vyberem NASu

Příspěvekod Igoreso » 19 lis 2018, 20:44

Ahoj,
potřebuji nový NAS a nevím jaký.
Ted mám Synology 1511+ a už mi nestačí (5x8TB HDD)
Požadavky:
6-8xHDD
Multimediální funkce:
DLNA s podporou načítání obrazku (deti neumějí ještě číst)
Podpora rozumného přehrávání do Samsung a LG Smart TV,ale za routrem (net 300/300). Našel jsem jen Plex,ale ten transkoduje a nedá to.

cena do 25 000kč.

Je umožněna instalace OS pouze na m.2 SSD disky a data čistě na HDD? Řikal jsem si že by to šlo udělat instalací NASu pouze s vloženými m.2 SSD a teprve poté připojit klasické HDD.

Uživatelský avatar
lars
Příspěvky: 683
Registrován: 21 říj 2015, 21:43
Kontaktovat uživatele:

Re: Pomoc s vyberem NASu

Příspěvekod lars » 19 lis 2018, 23:49

Ahoj. A co tahle NAS, kterou dáš rovnou k TV a spojíš přes HDMI? Pak stačí multimédia pouštět např. přes KODI apod., viz: https://qnapclub.cz/index.php/blog/25-j ... a-qnap-nas
Třeba TS-653-4G: https://www.qnap.com/cs-cz/product/ts-653b

Jinak ano, obecně lze nainstalovat např. 2x M.2 SATA moduly, nainstalovat QTS a tam také instalovat aplikace.
Pak vložit HDD disky a vytvořit nový svazek, třeba v RAID5.

Igoreso
Příspěvky: 7
Registrován: 19 lis 2018, 19:27
Kontaktovat uživatele:

Re: Pomoc s vyberem NASu

Příspěvekod Igoreso » 20 lis 2018, 07:28

Hdmi nepotrebuji.
Mam doma 2x Tv a kabel hdmi by k nim byl moc dlouhej.
Pokud to jde a system nemusi bejt na vsech discich,tak super.

Igoreso
Příspěvky: 7
Registrován: 19 lis 2018, 19:27
Kontaktovat uživatele:

Re: Pomoc s vyberem NASu

Příspěvekod Igoreso » 20 lis 2018, 10:54

A co QNAP TS-673-4G?
Ten uz ma slot na ssd. 4x lan. Zda se ze slusnej vykon

Uživatelský avatar
lars
Příspěvky: 683
Registrován: 21 říj 2015, 21:43
Kontaktovat uživatele:

Re: Pomoc s vyberem NASu

Příspěvekod lars » 20 lis 2018, 17:58

Pokud není potřeba HDMI, pak ano, model TS-673-4G (na CZC vidím za 21 599,-) anebo pak verze TS-873-4G (na CZC za 24 699,-).

Igoreso
Příspěvky: 7
Registrován: 19 lis 2018, 19:27
Kontaktovat uživatele:

Re: Pomoc s vyberem NASu

Příspěvekod Igoreso » 21 lis 2018, 19:55

Dnes mi napsali z qnapu toto:
Dobry den

Instalace OS probehne automaticky na jakykoliv vlozeny disk - je to kvuli redundanci , migraci a zachovani konfigurace.

:( to je naprd. Chtel jsem dat na m.2 ssd v raid1 system a programy a na hdd jen data aby se uspavali kdyz neni potreba k nim pristupovat.

Uživatelský avatar
lars
Příspěvky: 683
Registrován: 21 říj 2015, 21:43
Kontaktovat uživatele:

Re: Pomoc s vyberem NASu

Příspěvekod lars » 21 lis 2018, 20:26

No, pokud jde o uspání disků, pak lze zvolit obecné uspávání po určité době nečinnosti:
Snímek obrazovky 2018-11-21 v 20.13.54.png

A osobně, nedokážu si představit, že by se mi pořád uspávaly a znovu najížděly disky :) + se obávám, že u NAS, RAID nebo enterprise disků je to spíše na škodu.
To samé mi příjde zvláštní, když někdo chce uspávat NAS kvůli spotřebě elektřiny, protože když si vemu, že např. má NAS spotřebu i s disky řekněme "60W", tak za rok to na elektřině udělá dohromady jen cca 1800,-

Igoreso
Příspěvky: 7
Registrován: 19 lis 2018, 19:27
Kontaktovat uživatele:

Re: Pomoc s vyberem NASu

Příspěvekod Igoreso » 21 lis 2018, 20:33

Proto jsem chtel system a aplikace na ssd,aby bezeli 24/7 a cista data(filmy) ke kterym potrebuji pristup 2,max 3x tydne na 2-3h byl na vypnutem hdd ktery by se na tuto dobu pustil.

Ted nas vypinam a zapinam jen na dobu kdy data potrebuj, protoze system je probouzi i 10x za den.

Hdd mam seagate ironwolf 8tb

Prostě mi přijde zbytečné točit HDD 24/7 když je chci na 6-8h týdně :)

Uživatelský avatar
lars
Příspěvky: 683
Registrován: 21 říj 2015, 21:43
Kontaktovat uživatele:

Re: Pomoc s vyberem NASu

Příspěvekod lars » 21 lis 2018, 20:55

Jedině zkusit zjistit, co vlastně ty disky probouzí, ale tohle je na QNAP helpdesk, jestli by uměli pomoct v tomto případě.

Igoreso
Příspěvky: 7
Registrován: 19 lis 2018, 19:27
Kontaktovat uživatele:

Re: Pomoc s vyberem NASu

Příspěvekod Igoreso » 21 lis 2018, 21:05

řešil jsem to u synology i s podporou a marně. prostě to prý vyřešit nejde.
ted jsem objednal TS-673-4G + 2x WD Green SSD 3D NAND disk 240GB M.2, nainstaluji system, přidám HDD co tu mám navíc a budu sledovat a zkoušet.
kdyžtak vrátím... muj nas synology 1511+ mi stačí,jen řeším to uspávání HDD, trochu kapacitu a více výkonu pro Plex.

Jo, Qnap podpora napsala odpoved po 3dnech :( ještě ne ani na vše.


Zpět na „Předprodejní otázky a odpovědi“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host

cron

Hledání

Nothing to display.

Přihlášení