Rozšířit TS453D o kartu s NVMe SSD nebo SATA SSD

Pevné disky, IP kamery, USB wifi klíčenky, Aplikace třetích stran a další.
Odpovědět
Pappe
Příspěvky: 19
Registrován: 22 črc 2020, 10:22
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Rozšířit TS453D o kartu s NVMe SSD nebo SATA SSD

Příspěvek od Pappe »

Dobrý den, rozhodl jsem se po uvážení možností nabízejících se osazení různých karet do slotu PCIe , výhod a nevýhod a záměru používání o kartu umožňující osazení dvěmi SSD a jedním 10Gbe.
Jako kompatibilní s TS453D jsem našel dvě karty.
QM2-2S10G1TA se SATA SSD
QM2-2P10G1TA s NVMe SSD.
Podle všeho mají NVMe SSD podstatně vyšší rychlosti zápisu i čtení.
Je tedy možné použít kartu s NVMe SSD nebo je někde nějaký háček, o kterém nevím a komplikovalo by to použití SSD karet ať již pro cache nebo qtier?
Děkuji
Uživatelský avatar
lars
Příspěvky: 1831
Registrován: 21 říj 2015, 21:43
Kontaktovat uživatele:

Re: Rozšířit TS453D o kartu s NVMe SSD nebo SATA SSD

Příspěvek od lars »

Budete mít na NASu spoustu malých souborů?
Bude na NAS přistupovat více uživatelů v síti?

Pokud je v obou případech kladná odpověď, pak doporučuji využít QM2 kartu buď pro cache nebo Qtier.

Pokud ne, pak je to celkem zbytečné.
Anebo, využití QM2 karty s tím, že uživatel tam dá SSD a nastaví si SSD rychlé pole bych viděl např. v praktické situaci, kdy chce zálohovat nebo přesouvat často data na pole a nechce, aby mu neustále drčely klasické HDD disky :)

Kompatibilních QM2 karet je uvedeno vícero, viz: https://www.qnap.com/cs-cz/compatibilit ... ategory=11

Videa o testování chache a Qtier najdete např. na Youtube:


Pappe
Příspěvky: 19
Registrován: 22 črc 2020, 10:22
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Rozšířit TS453D o kartu s NVMe SSD nebo SATA SSD

Příspěvek od Pappe »

Děkuji za odpověď, mně šlo spíše o to, zda použít kartu s SATA SSD nebo s NVMe SSD. Jsou tam velké rozdíly v rychlostech zápisu a čtení. Ale třeba je NVMe méně spolehlivá či má kratší životnost...nevím.
Uživatelský avatar
lars
Příspěvky: 1831
Registrován: 21 říj 2015, 21:43
Kontaktovat uživatele:

Re: Rozšířit TS453D o kartu s NVMe SSD nebo SATA SSD

Příspěvek od lars »

Obecně, NVMe moduly jsou vždy lepší pro jakékoli použití.
Pappe
Příspěvky: 19
Registrován: 22 črc 2020, 10:22
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Rozšířit TS453D o kartu s NVMe SSD nebo SATA SSD

Příspěvek od Pappe »

Díky
Pappe
Příspěvky: 19
Registrován: 22 črc 2020, 10:22
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Rozšířit TS453D o kartu s NVMe SSD nebo SATA SSD

Příspěvek od Pappe »

Váhám... použít SSD pro mezipamět nebo pro QTier? Nebo kombinace? Jeden SSD pro cache a druhý pro Qtier?
Uživatelský avatar
lars
Příspěvky: 1831
Registrován: 21 říj 2015, 21:43
Kontaktovat uživatele:

Re: Rozšířit TS453D o kartu s NVMe SSD nebo SATA SSD

Příspěvek od lars »

No, každopádně záleží, co zamýšlíte s celým řešením dělat. Tj. v případě spousty pidi souborků při práci v týmu lidí - ideální je SSD cache. Databáze atd. Qtier.
Info o SSD cache / Qtier zde: https://www.qnap.com/solution/ssd-advantage/cs-cz/

Já, byť používám velkou QNAP NAS s QuTS hero tak to používám trochu jinak (bez chache nebo Qtier), protože edituji velké soubory (Ai, PSD, videa...). 2x M.2 NVMe moduly v RAID 1 pro systém Hero a instalace aplikací, 4x 2,5" SSD RAID 0 pro virtuální mašiny a 8x 3,5" velké disky v RAID 5 jako velké úložiště (to vše zálohované na druhou NAS). V mém případě by byl fajn např. Qtier, ale ještě jsem se nedokopal k tomu to nastavit :)
Uživatelský avatar
lars
Příspěvky: 1831
Registrován: 21 říj 2015, 21:43
Kontaktovat uživatele:

Re: Rozšířit TS453D o kartu s NVMe SSD nebo SATA SSD

Příspěvek od lars »

Jen pro zajímavost - vyšlo na youtube nové video ohledně vysvětlení rozdílů mezi SSD cache a Qtier :arrow:

OndrejCZE
Příspěvky: 7
Registrován: 22 zář 2022, 12:52
Kontaktovat uživatele:

Re: Rozšířit TS453D o kartu s NVMe SSD nebo SATA SSD

Příspěvek od OndrejCZE »

Ahoj všem,
připojím se zde do diskuze. Kdyžtak poprosím ADMINA, aby přesunul můj post do nové diskuze. Stále váhám jak to mám pořešit. Zkusím to sepsat.

Mám QNAP TS-hx77XU-RP s 16ti pozicemi pro disky, který umožňuje vložení PCIe přídavných karet pro NVMe disky. A pořídil jsem si ho namísto už dosluhujícího serveru s Xeon a 16GB ram paměti vč 24-portového diskového řadiče ADAPTEC v kombinaci s OS Server 2016.

Současné osazení serveru:
1) systémový standardní SSD Samsung EVO870 256GB pouze Win a služby
2) 1,2TB HGST 10,2K SAS na data ( na tom dělám i remuxy videjí občas)
3) diskové pole 50TB na data
4) 2x18TB HGST na zálohy spojené v RAID0

A myslel jsem si že je nebo by bylo fajn udělat podobnou alternativu na QNAPu.
Moje představa:

1) SSD úložiště (paměť) na vlastní QTS OS tu neřešíme jelikož je systém součásti QNAPU.
2) abych nezaplácávál diskové 3,5" pozice, tak jsem uvažoval koupit některou z karet QM2-4P-342 - ta už je ale dle velkoskladu EOL býť je ale skladě, takže buď QM2-2P-384 - 2 pozicová NVMe nebo 4 pozicová karta QM2-4P-384A,(variantu PCIe 3.0 x4. Pro x8 bych měl využití?) kde by se instalovaly všechny aplikace ze storu a bylo tam uložiště na občasný používaný FTP server a podobně + hlavně tam budu chtít mít Virtuální mašiny v počtu 2-5ti kusů vč. stahovací MEZI úložiště (Qdownload). Z toho 2 virtuály pojedou stabilně. Ty by se využívaly na klasickou kancelářskou činnost na které by se připojovalo vzdáleně přes RDP. (starý XEON s 16GB paměti už to opravdu nedává..)

Záložní QNAP nemá bohužel možnost 10GBIT ethernet, že bych je následně propojil pro zálohy například přes přídavné karty (QM2-2P10G1TB)

3) diskové RAID pole určené jako datové uložiště s disky 7200ot. HGST, pro media, a případné nahrávky z mého TV stream serveru. Image PC myšlené jako zálohy od zákazníků(backupy) které se mi objevují na servis PC.
4) záloha vybraných složek a souborů budu realizovat na externí QNAP přes LAN na RTRR server.

Takže se nabízí otázka, jestli koupit variantu 2 nebo 4 pozicovou přídavnou kartu, a do ní koupit disky 1x2TB se jako single disk bez snímkování, nebo 2x1TB zapojené do RAID0 pro maximální výkon a k tomu ještě 1x třeba 256GB nebo 512GB NVMe jako FLASH CACHE.

Přídavné karty zde ale nevím zda je to aktuální verze? Někde jsem viděl karty které jsou karty PCIe x4 generace, ale to ten QNAP nepodporuje :



Děkuji všem za případné doporučení.
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host