Zaloha NASu

Strategie při zálohování a obnovení, metodika a nástroje k tomu vyhrazené.
Odpovědět
Din0
Příspěvky: 12
Registrován: 02 led 2023, 14:22
Kontaktovat uživatele:

Zaloha NASu

Příspěvek od Din0 »

Ahoj,
zajímalo by mě jak zálohovat NAS v případě nečekané havárie nebo tak něco, aby ho bylo možné obnovit do funkčního stavu poslední zálohy, včetně MySQL, atd..
V mém případě mám 2 pozicový TS 253 2xHDD RAID 1+ 2 X SSD RADI 1, tak uvažuji o externí záloze na USB HDD.
Zaloha nastavení systému udělá i rozložení diskových jednotek pole RAID atd?
Je na tuto zálu vhodný HBS 3?
POpřípadě něco jiného atd, aby se pak nemuselo vše nastavovat atd?
Díky
Qnap TS-253D 16 GB
Uživatelský avatar
lars
Příspěvky: 1953
Registrován: 21 říj 2015, 21:43
Kontaktovat uživatele:

Re: Zaloha NASu

Příspěvek od lars »

Máš na mysli havárii NASu, tj. kdy ho pošleš na reklamaci a až ti dojde opravený nebo vyměněný za nový kus, tak chceš, aby ti to jelo, jak to fungovalo před pokažením NAS?
Din0
Příspěvky: 12
Registrován: 02 led 2023, 14:22
Kontaktovat uživatele:

Re: Zaloha NASu

Příspěvek od Din0 »

Ahoj,
například :-)
Ok nikdy člověk neví co se stane.
Nebo prostě něco podělám sám na NASu a třeba nenaběhne a budu ho muset obnovit do továrního nastavení, tak jak ho mít zazálohovaný tak abych na něm rozjel sytém a vše s tím související MySQL, web , ....
Neberu v úvahu hromadu dat jako filmy atd co mi nebude chybět..
CO vše zálohuje zaloha systému, je celkem škoda , že nejde nastavit automatickou zálohu.
Díky Aleš
Qnap TS-253D 16 GB
xBenny82
Příspěvky: 11
Registrován: 21 úno 2023, 19:36
Kontaktovat uživatele:

Re: Zaloha NASu

Příspěvek od xBenny82 »

Ja zalohuje pres HBS celou slozku .qpkg, pres cron delam dump mysql + dulezita data kopiruju data kazdy den na dalsi disk. S tim ze vse jedu ve verzovani 14 dni zpet. Pokud lehne NAS jako takovy, nechaji se disky prendat do noveho a jede se dal. Horsi by bylo kdyby lehly v raidu 2 disky najednou. Pak mam tu zalohu bokem a musel bych vse obnovit a rozbehat ze zaloh. Lepsi ale nez jet uplne od nuly.
Qnap TS-673A-32G
Din0
Příspěvky: 12
Registrován: 02 led 2023, 14:22
Kontaktovat uživatele:

Re: Zaloha NASu

Příspěvek od Din0 »

lars píše: 15 bře 2023, 17:33 Máš na mysli havárii NASu, tj. kdy ho pošleš na reklamaci a až ti dojde opravený nebo vyměněný za nový kus, tak chceš, aby ti to jelo, jak to fungovalo před pokažením NAS?
Máš nějaký tip či radu jak jednoduše zálohovat kompletní nastavení NAS?
Jestli najdeš nějaký Webinář budu moc rád popřípadě kontaktovat technickou podporu?
Díky Aleš
Qnap TS-253D 16 GB
Uživatelský avatar
lars
Příspěvky: 1953
Registrován: 21 říj 2015, 21:43
Kontaktovat uživatele:

Re: Zaloha NASu

Příspěvek od lars »

Já měl na mysli právě situaci, kterou následně popsal "xBenny82" s infem "Pokud lehne NAS jako takovy, nechaji se disky prendat do noveho a jede se dal.". Tohle je parádní věc.
Jinak, já osobně využívám max. jen zálohu nastavení systému NAS, nic dalšího nepotřebuju - na web stránky mám webhosting a data synchronizuji na druhou NAS přes HBS3.
NAS používám primárně jako rychlé datové centrum s 10G a Thunderbol3 spojením, a také jako Win PC (v NAS mám grafickou kartu a VM s Windows OS).
Co se týká zálohy zcela kompletní NAS, předpokládám, že QNAP se s tím dřív nebo později vytasí.
Din0
Příspěvky: 12
Registrován: 02 led 2023, 14:22
Kontaktovat uživatele:

Re: Zaloha NASu

Příspěvek od Din0 »

Přesně dnes se mi stalo co jsem měl na mysli. Akualizoval se Apache a veškěré nastavení je fuč, neměl jsem zálohu tak ted mi to bude muset kamoš nastavovat znovu :-( jelikož toto jaksi nezvládám nastavit proxy na cloud web atd..... v Apachi..
Nejde vždy o chybu disků, ale o chybu uživatele :-)
Qnap TS-253D 16 GB
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host