Různé informace

QNAP NAS TS-453B

Nedávno společnost QNAP oficiálně představila pro český trh novou řadu NAS TS-x53B, která je ideální pro náročnější domácí uživatele nebo firemní zákazníky, hledající silný a všestranný NAS. K dispozici jsou tři varianty: TS-253B (dvě pozice pro HDD), TS-453B (4 pozice pro HDD) a TS-653B (6 pozic pro HDD)", a my se konkrétně podíváme na 4-pozicovou verzi TS-453B a pokusíme se vám přiblížit informace, proč byste měli mít zrovna tuto řadu v hledáčku vašeho zájmu.

QNAP NAS TS-453B - zadní část
QNAP NAS TS-453B - zadní část

Uživatel, který zavítá na přehled portfolia produktů značky QNAP zjistí, že tato nově uvedená řada se zařazuje nad aktuální TS-x53A. QNAP s TS-453B přišel s novým, elegantním designem, což jistě potěší nejednoho zákazníka, ale hlavně disponuje jedním PCIe portem (tento port obsahuje i 2 pozicová verze TS-253B!), který dovoluje instalaci rozšiřující karty a produkt NAS se tak dostává zase o větší kus dál, k lepší rozšířitelnosti funkcí a použití.

QNAP NAS TS-453B - přední část
QNAP NAS TS-453B - přední část

Doplněním Wi-Fi PCIe karty vytvoříte z NAS TS-453B bezdrátový přístupový bod, který vám například pomůže s wifi v případě, že máte wifi router již přehlcený nebo potřebujete mít bezdrátové kamery napojené na separátní wifi síť. Anebo můžete doplnit USB 3.1 kartu a spojit NAS s notebookem nebo PC přes toto rychlé 10Gbit rozhraní. QM2 karta pak nabízí rozšířit NAS o SSD pole pro cache a využít tak možnosti technologie Qtier, nebo velmi rychlé úložiště a k tomu navíc využít 10GbE prostředí. 

Možné rozšíření vlastností díky PCIe
Možné rozšíření vlastností díky PCIe

TS-453B je vybaven OLED displejem, který zobrazuje různé ifnormace o systému a máme tak rychlý přehled o celkovém stavu. S pomocí dotykových tlačítek lze pak snadno nastavit "probuzení obrazovky, IP adresu, heslo, restartovat či vypnout NAS". Na předním panelu je k dispozici i USB-C QuickAccess port pro přímý přístup k souborům, anebo jej lze použít pro snadnou prvotní instalaci, bez nutnosti mít NAS v síti. 

OLED displej a instalace HDD disků
OLED displej a instalace HDD disků

HDD disky se instalují velmi jednoduše a to formou šoupnutí předního panelu do boku a jeho výjmutím, pak již dáte disky do rámečku a je hotovo. Díky velkému chladiči navíc budete překvapeni, jak je TS-453B tichý při provozu - na počátku jsem se několikrát musel podívat pod stůl a zkontrolovat, zda NAS vůbec jede :-)

USB QuickAccess port pro přímé připojení
USB QuickAccess port pro přímé připojení

Specifikace NAS TS-453B:

PN kód produktu TS-453B-8G TS-453B-4G
Procesor Čtyřjádrový Intel® Celeron® J3455 s frekvencí 1,5 GHz (navýšení až na 2.3 GHz)
Akcelerace šifrování
✔ (AES-NI)
Grafika Intel® HD Graphics 500
Paměť 8GB DDR3L
(2 x 4GB)
4GB DDR3L
(2 x 2GB)
Maximum paměti 8GB
Paměťové sloty 2 x DDR3L SODIMM sloty (pro konfiguraci "dual-DIMM" se musí použít pár identických DDR3L modulů)
Možnosti disků 4 x 3.5"/2.5" SATA 6Gb/s HDD/SSD (Hot-swap)
GbE LAN Porty 2 x RJ45 Gigabit LAN porty
10GbE LAN Port Možnost použití 10 Gigabit LAN pomocí PCIe rozšiřující karty
USB 3.0 Port 5 x USB 3.0 Type-A porty
USB QuickAccess USB Type-C
PCIe Slot 1 PCIe 2.0 x2 slot
HDMI 2 x HDMI v1.4b, (podpora 4K - až 3840 x 2160, 30 Hz)
Audio vstup 2 x 3.5mm vstupní konektor mikrofonu
Audio výstup reproduktor, 3.5mm výstupní konektor
Displej 0.96” monochromatický OLED
LED indikátory Stav/Zapnutí, LAN, USB, Disky, SD karta, USB QuickAccess
Tlačítka Zapnutí, USB kopírování, Reset, Kapacitní dotyková tlačítka (výběr, potvrzení)
Infračervený přijímač ✔ dodáváno s dálkovým ovladačem QNAP RM-IR004 (NAS je zpětně kompatibilní s dálkovým ovladačem RM-IR002)
Čtečka karet ✔ (SDXC)
Ostatní rozhraní Bezpečnostní slot Kensington
Rozměry (VxŠxH) 168 x 170 x 226 mm
Váha 2.33 kg
Hladina zvuku Operační provoz při nízkých otáčkách: 18.8 dB(A)
Provozní teplota 0 ~ 40˚C
Relativní vlhkost 5~95% (nekondenzující), 27˚C
Spotřeba energie Při uspání disků HDD: 15 W / Typická spotřeba: 30,04 W
Zdroj napájení 90W AC adaptér, 100-240V
Chladič 1x 12cm
Obsah balení NAS, QIG, 2 x RJ45 ethernet kabely, AC adaptér, napájecí kabel, 2.5" šroubové balení

A co výkon?

Obecně lze konstatovat, že výkonu má TS-453B na rozdávání, viz. přiložené porovnání výkonových testů. Uživatelé a firmy mohou využít nastavení agregace gigabitových linek, a ti připravenější s 10GbE prostředím pak mohou těžit z větší propustnosti a menší latence.

Výkonové testy TS-453B
Výkonové testy TS-453B

 

 

Porovnání řady TS-453B s konkurenčními modely "Synology DS916+ a DS716+II":

Porovnání QNAP NAS řady TS-x53B se Synology DS916+ a DS716+II

Porovnání rozdílů QNAP NAS řady TS-x53B s řadou TS-x53A:

Porovnání QNAP NAS řady TS-x53B s řadou TS-x53A

Ve spojitosti s NAS TS-453B nemluvíme jen o silném, výkonném řešení pro datové úložiště, synchronizaci dat a využití NAS a fukce Snímky před hrozbou Ransomware (např. WannaCry), ale také o vytvoření muldimediálního centra. Díky dvěma HDMI portům můžete TS-453B snadno pozicovat domů do obývacího pokoje, pomocí HDMI propojit NAS s LCD TV, nainstalovat mediální centrum (KODI, Plex, Emby apod.) a sledovat z pohodlí gauče full-HD a 4K filmy, rodinné fotky nebo vaše oblíbené písničky. Firemní klienti pak duální HDMI porty využijí v rámci rozšířené pracovní plochy nebo k zobrazení QTS systému a Linuxové stanice.

QNAP TS-453B nabízí HDMI porty s podporou 4K
QNAP TS-453B nabízí HDMI porty s podporou 4K

QTS 4.3.3: srdce NAS TS-453B, které bije všemi směry

QNAP TS-453B a systém QTS 4.3.3
QTS 4.3.3 - hlavní obrazovka
QTS 4.3.3 - ovládací panel
QTS 4.3.3 - ovládací panel

Zmiňovat co nabízí operační systém QTS v poslední verzi 4.3.3 by bylo opravdu na delší dobu vzhledem k rozmanitosti a možnostem tohoto systému, nicméně pro základní přehled vřele doporučujeme shlédnout tuto webovou stránku. Rádi zde ale napíšeme o posledních nejzajímavějších aplikačních novinkách, které QNAP v poslední době uvedl (nebo uvede):
"QIoT Suite Lite, WirelessAP Station, QRM+Browser Station, DJ2 Live, IFTTT Agent, Qfiling, QmailAgent, Qcontactz, QVR Pro a Cinema28 (tato aplikace bude brzy v Aplikačním centru)".

QIoT Suite Lite
QIoT Suite Lite
QNAP WirelessAP Station
QNAP WirelessAP Station
QNAP IFTTT Agent
QNAP IFTTT Agent
QNAP NotesStation 3
QNAP NotesStation 3
QNAP File Station 3
QNAP File Station 3
Na závěr bysme rádi zvýraznili i novou aplikaci QVR Pro. Jedna se o profesionální dohledové centrum, které postupem času zcela nahradí stávající dohledovou stanici "Surveillance Station". Novou, profesionální aplikaci QVR Pro (aktuálně v beta verzi) můžete testovat jak je libo a to i díky uvolněným kamerovým licencí v počtu 124 kanálů!

QNAP QVR Pro - profesionální dohled

Co říci na závěr

Je mnoho důvodů, proč zvolit NAS k nasazení do vaši domácí či firemní sitě. Kromě bezpečného zálohování dat (díky ochraně RAID) a vytvoření multimediálního domácího centra díky duálnímu HDMI výstupu, má TS-453B samozřejmě spousty dalších možností využití, například sdílení souborů napříč různými platrofrmami (mobilní zařízení, notebooky, stolní PC apod. s různými OS typu Windows, macOS, Linux atd.), vzdálený přístup odkudkoli ze světa pomocí privátního cloudu, VPN server, nebo třeba vlastní mail či webový server apod.

QNAP vydáním zařízení řady TS-x53B, v naši situaci konkrétně TS-453B, opět překvapil, protože uvedl velmi efektivní NAS, který přináší nový design, velký výkon, široké pole využitelnosti a rozšiřitelnosti (10GbE síť / M.2 SSD pole / USB 3.1 rozhraní), nabízí intuitivní operační systém a pro uživatele kamer pak navíc i 4 kamerové licence zdarma. Existuje spoustu dalších možností, které TS-453B nabízí a které jsme my už nebyli schopni pojmout do tohoto článku. Proto doporučujeme, podívat se i na oficiální webové stránku produktu, kde najdete další hromadu zajímavých informací.

NAS TS-453B se velmi povedl a za "QNAPclub.cz" můžeme souhlasit, že si náš obdiv právem zaslouží.